Od preživljavanja do uspjeha: Zašto je digitalizacija ključna za uspjeh mirko, malih i srednjih preduzeća

August 27, 2023
/
4 min čitanja

Pojam digitalizacije posljednjih nekoliko decenija privlači značajnu pažnju. Prvi put se pojavio 1971. godine u naučnom časopisu "North America Review '', kada je Robert Machal rekao da je naše društvo ušlo u doba digitalizacije. Dok nastavljamo napredovati u digitalnom dobu, postaje očigledno da se kompanije svih veličina moraju prilagoditi neprestano promjenjivom tržištu kako bi preživjele i napredovale. Pored velikih kompanija, ovo se odnosi na mikro, mala i srednja preduzeća (MSP-ove). Digitalizacija MSP-ova je ključna za njihov uspjeh, posebno u nedovoljno razvijenim zemljama poput Bosne.

U ovom blog postu ćemo definisati digitalizaciju i njenu važnost. Razgovaraćemo o trenutnom stanju digitalizacije u Bosni i na Balkanu. Rasvijetlićemo izazove s kojima se preduzeća suočavaju prilikom digitalne transformacije. Dublje ćemo istražiti koristi digitalne transformacije i provjeriti da li je digitalizacija nužna za MSP-ove. Započnimo naše digitalizacijsko putovanje uz Company in Clouds.

Naš pogled na digitalizaciju

Utjecaj digitalizacije prostire se na sve aspekte društva, s posebnim naglaskom na ekonomiju i poslovni sektor. Digitalna transformacija donosi nove mogućnosti i svježe pristupe za kompanije, rezultirajući novim načinima interakcije s korisnicima i zaposlenicima, rekonfiguracijom poslovnih procesa i uspostavom inovativnih poslovnih modela. Digitalna tehnologija zauzima centralno mjesto u oblasti digitalne transformacije.

Kako bismo razumjeli digitalnu transformaciju u MSP-ovim objasnit ćemo njene osnovne elemente. Digitalizacija je integracija digitalnih tehnologija u različite aspekte poslovanja, od operacija do korisničke podrške. U današnjem sve konkurentnijem poslovnom okruženju, digitalizacija je ključna za MSP-ove.

Mikro, mala i srednja preduzeća (MSP-ovi) predstavljaju oslonac mnogih ekonomija širom svijeta, značajno doprinoseći stvaranju radnih mjesta i ekonomskom rastu. MSP-ovi su poznati po svojoj sposobnosti da se prilagode promjenama na tržištu i ispune zahtjeve krajnjih korisnika - potrošača, čime pokazuju fleksibilnost kao svoju osnovnu karakteristiku. Također imaju fleksibilnost da odaberu svoj poslovni sektor i tržišnu nišu. MSP-ovi obično imaju jednostavnu i prilagodljivu organizacionu strukturu, što omogućava efikasnije korištenje materijalnih resursa i radne snage. Također imaju koristi od efikasnije i brže komunikacije s vanjskim i unutarnjim okruženjem. Štaviše, MSP-ovi često doživljavaju veću motivaciju i lakše upravljanje ljudskim resursima zbog formiranja bližeg i intimnijeg radnog okruženja. Također imaju pojednostavljenu komunikaciju i razmjenu ideja i informacija.

Međutim, suočavaju se s mnogim izazovima u današnjem poslovnom okruženju, kao što su konkurencija velikih korporacija i ograničeni resursi. Ovi izazovi se dodatno pogoršavaju nedostatkom digitalizacije, što otežava njihovu sposobnost za optimizaciju operacija, efikasnu komunikaciju i donošenje informiranih odluka.

Prednosti digitalizacije za MSP-ove

U Bosni i Balkanu, digitalizacija je goruće pitanje.

Prema izvještaju Svjetskog ekonomskog foruma, Balkan zaostaje za drugim europskim zemljama u digitalizaciji. To stavlja mikro, mala i srednja preduzeća u regionu u nepovoljan položaj. Ona se bore da konkurišu velikim korporacijama koje su prihvatile digitalizaciju.

Digitalna transformacija nudi mnoge prednosti za MSP-ove. Prihvatanjem digitalnih tehnologija, MSP-ovi mogu povećati efikasnost, poboljšati komunikaciju i smanjiti troškove. Digitalizacija ima moć da riješi probleme za koje možda niste ni bili svjesni da postoje. Ona nudi mnoštvo prednosti i vjerujemo da isticanje najvažnijih može poslužiti kao inspiracija da prihvatite digitalizaciju.

  • Poboljšana efikasnost: Digitalne tehnologije mogu automatizirati procese, smanjujući potrebu za manuelnim radom i povećavajući produktivnost. Na primjer, alati za automatizaciju mogu pojednostaviti procese fakturisanja i plaćanja, smanjujući greške i ubrzavajući vrijeme plaćanja.

  • Unaprijeđena komunikacija: Digitalne tehnologije mogu poboljšati komunikaciju između zaposlenika, korisnika i dobavljača. Na primjer, digitalni kanali poput e-pošte, aplikacija za slanje poruka i društvenih medija mogu olakšati bržu i efikasniju komunikaciju.

  • Ušteda resursa: Digitalne tehnologije mogu smanjiti troškove eliminacijom potrebe za procesima na papiru, smanjenjem troškova skladištenja i snižavanjem operativnih troškova. Na primjer, rješenja zasnovana na cloud-u mogu smanjiti potrebu za fizičkim prostorom za skladištenje i smanjiti troškove hardvera.

Ne možemo obuhvatiti brojne prednosti digitalizacije u jednom blog postu, ali smo istakli ključne prednosti za koje vjerujemo da će pobuditi interes.

Uloga automatizacije faktura u digitalizaciji

U samom središtu svake strategije digitalizacije nalazi se optimizacija ključnih poslovnih funkcija, a automatizacija faktura je jedna od njih. Sa Company in Clouds, MSP-ovi mogu se oprostiti od tradicionalnih, vremenski zahtjevnih i podložnih greškama manuelnih metoda upravljanja fakturama i plaćanjima. Njihovom automatizacijom, preduzeća mogu ostvariti prednosti kao što su poboljšana tačnost, smanjeno vrijeme obrade i unaprijeđeno upravljanje tokom gotovine.

Kroz besprijekorno integrisanje sa postojećim računovodstvenim sistemima, Company in Clouds omogućava MSP-ovima centralizaciju njihovih procesa, eliminacijom potrebe za fragmentiranim čuvanjem podataka i ručnim unošenjem podataka. Ova konsolidacija pojednostavljuje tok rada i pruža precizan uvid u statuse plaćanja.

MSP-ovi mogu optimizirati raspodjelu resursa digitalizacijom i automatizacijom ekstrakcije podataka iz faktura. Zaposlenici i vlasnici, koji su prethodno bili opterećeni dosadnim ručnim zadacima, sada mogu preusmjeriti svoj fokus na aktivnosti koje dodaju vrijednost, poput finansijske analize, upravljanja dobavljačima i strateškog planiranja. Ova promjena poboljšava ukupnu produktivnost i osnažuje zaposlene da doprinose rastu organizacije.

Unapređenja i rješenja: Osvrt na ograničenja u postojećim softverskim rješenjima

Softverska rješenja za ekstrakciju podataka iz faktura nedvojbeno su revolucionirala način na koji preduzeća upravljaju svojim finansijskim transakcijama. Međutim, usprkos brojnim prednostima, postojeća softverska rješenja i dalje imaju ograničenja koja smanjuju njihovu efikasnost.

Jedno značajno područje koje je potrebno unaprijediti je tehnologija optičkog prepoznavanja znakova (OCR) koju koriste većina postojećih solucija. Iako korisna, OCR često nedovoljno precizno izdvaja podatke sa faktura i drugih dokumenata. To može dovesti do grešaka, kašnjenja i manuelnih intervencija, čime se narušava svrha automatizacije.

Prepoznajući ove nedostatke, Company in Clouds je napravio značajan korak naprijed implementirajući superiornu strategiju. Umjesto da se oslanjamo isključivo na prepoznavanje piksela, naš softver koristi napredne tehnike deep machine learning-a. Deep machine learning omogućava softveru da razumije fakture na način koji sliči ljudskom razumijevanju. Osim toga, naš inovativni pristup značajno je poboljšao brzinu procesa. Korisnici više ne moraju  skenirati fakturu; dovoljna je jednostavna slika. S dostupnošću unaprijed izrađenih šablona unutar naše platforme, eksport podataka traje samo nekoliko sekundi. Vrijeme i trud koje ovaj optimizirani proces štedi predstavljaju značajne prednosti za preduzeća.

Ne treba podcjenjivati ključni faktor uštede resursa koji naše softversko rješenje donosi. Eliminacijom grešaka i smanjenjem manuelnih intervencija, naš unaprijeđeni softver pomaže preduzećima da štede dragocjene resurse, što rezultira zadovoljnijim klijentima i povećanjem profita. S ovim unapređenjima i rješenjima, Company in Clouds ima za cilj da adresira ograničenja postojećih softverskih rješenja i pruži preduzećima efikasniji i efektivniji alat za upravljanje njihovim procesima.

Započnite putovanje digitalizacije sa Company in Clouds

Vrijeme je da omogućite digitalizaciju. Odabirom Company in Clouds, opremate svoj MSP moćnim alatom koji vas vodi ka efikasnosti i uspjehu. Nemojte dozvoliti da ograničeni resursi ili konkurencija spriječe rast poslovanja. Pridružite nam se na ovom transformacijskom putovanju i otkrijmo vaš puni potencijal. Otvorimo put ka prosperitetnoj budućnosti zajedno. Prihvatite budućnost uz Company in Clouds i krenite na put ka efikasnosti i uspjehu danas. Naše rješenje možete testirati besplatno čak dvije sedmice! 

Da li ste spremni za automatizaciju procesa?

Company in Clouds nudi jednostavan i intuitivan korisnički protok koji minimizira kognitivno opterećenje i smanjuje prostor za greške.
Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.